Electronic Summer 2012 – Mingel och Look A Like-tävling

I helgen som gick var det storhelg för Sveriges synthare när tvådagarsfestivalen Electronic Summer gick av stapeln i Göteborg för första gången. Synthgenren, som i stort sett försvunnit de senaste åren, levde upp ordentligt och ett flertal storheter som Mesh, Psyche och De/Vision uppträdde. Zero TV var på plats och gjorde reportage. Bland annat hade vi en look a like-tävling på Depeche Mode-tema och så mötte vi några av kvällens artister.

Fredagen
Under fredagen drog “P3-Christers” Universal Poplab den största publiken när de gjorde ett av få framträdanden senaste tiden. Gruppen bjöd på samma fartfyllda show som vanligt; skillnaden låg mer i bandets förändrade outfit. De tidigare så välrakade herrarna hade nu bytt ut Christers sedvanliga, stiliga Elvis-/Morrissey-frisyr mot skägg och en skepparkeps. En förvandling som var nog så sevärd.

Andra artister som gjorde bra ifrån sig var kvällens huvudband, tyska De/Vision, som var på snabbvisit och flög direkt till Italien efteråt för turnépremiär. Så vad var Göteborgsspelningen? Mycket exklusiv, kan man väl säga, eftersom den inte fick räknas in i Europaturnén.

Senare under kvällen arrangerades en singelkväll tillsammans med “Date Or Hate”, en chans för likasinnade synthare att finna varandra. Ett kul och bra initiativ från arrangören. Sist men inte minst körde vi på Zero en underhållande Lookalike-tävling på Depeche Mode-temat. De tappra deltagarna gjorde mycket bra ifrån sig och deras show kan du se här nedan. Vem tycker du ska vinna? Gå in på vår Facebooksida och skriv vem du tycker var bäst!

Lördagen
Startades med en frågestund tillsammans med Alan Wilder (Recoil och ex-Depeche Mode). Därpå följde autografskrivande och fotografering med de hängivna fansen. Alan visade sig på sin bästa sida och många fick nog en annan bild av sin idol. Den numera lite äldre rockstjärnan såg mer ut som en traditionell föreläsare där han stod i sin alldeles för stora kavaj med läsglasögon i handen. Ödmjukt berättade han om sitt musikskapande och sina år i Depeche Mode.

Efter det var det plats på scen för ett band som startade samma år som Alans WIlders Depeche Mode och som anses vara ett av de första svenska synthpopbanden, Page. Gruppen öppnde med en Gary Glitter-cover som de smart översatt till “Hallå, det är så skönt att vara här”. Efter det bjuds det på de sedvanliga hitsen och alla verkar nöjda utom bandet själva som sade sig ha problem med ljudet, vilket senare också Mars TV klagade över.

Nog om det, på stora scenen var det bra ljud och kvällens huvudnummer Spetsnaz, Mesh och Melotron stod för riktigt bra spelningar. Mesh, som var helgens största bokning, rev av alla sina hitlåtar. Med fulla sättningen och snygga videoprojektioner fick de publiken i extas. Varje gång man ser dem blir man förvånad över att de inte nått ut bättre i Sverige.

Spetsnaz öste på, men fick denna kväll inte riktigt den respons de brukar. Som det enda lite tuffare bandet funkade deras “body” sisådär på poppubliken. Melotron med sin sina tyska texter gick däremot hem, inte minst därför att sångaren Andy Krüger är en scenpersonlighet av rang och rör sig, om inte exakt som Dave Gahan, så näst intill identiskt.

Sammantaget var Electronic Summer en mycket välorganiserad historia med många härliga inslag. Till TV4 sade arrangören Sebastian Hess att ett datum för Electronic Winter finns inbokat. Man får hoppas att detta kan bli verklighet, för det här gav mersmak.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Under Livet – elektronisk pop och “hjärtskärarsmärta”

Snygg elektronisk pop med texter på svenska. Bakom syntarna står två anonyma göteborgare i trettioårsåldern. …