Wednesday , February 28 2024
Brian Griffin

Fotografen Brian Griffin har gått bort

Den framstående brittiske fotografen Brian Griffin har avlidit vid 75 års ålder. Han var mannen bakom några av de mest minnesvärda albumomslagen från 1980-talet, inklusive verk för artister som Depeche Mode och Echo & The Bunnymen.

Griffin inledde sin karriär som firad företagsfotograf på 1970-talet, men det var hans arbete med Stiff Records som lanserade honom in i musikvärlden. Under 1980-talet fotograferade han banbrytande skivomslag, som det karakteristiska omslaget för Depeche Modes “A Broken Frame” – en bild av en kvinna som skär säd i en åker, inspirerad av socialistiska fotografier från dåvarande Sovjetunionen.

Omslag: Depeche Mode - A Broken Frame
Omslaget till Depeche Modes album, A Broken Frame.

Hans portfolio inkluderar också ikoniska porträtt av The Jam och Elvis Costello, samt skivomslag för Joe Jackson och Siouxsie & The Banshees.

Efter att ha lämnat fotografin på 1990-talet för att starta ett produktionsbolag, återvände Griffin på tidigt 2000-tal. Han ledde en kampanj för att få hans hemstad Birmingham utnämnd till Europeisk kulturhuvudstad och regisserade även en dokumentär för Paul McCartney år 2004.

Så sent som i augusti 2022 gästade Brian också Sverige och festivalen Electronic Summer i Göteborg. Här genomförde han en signering och intervjuades om sina ikoniska skivomslag för Depeche Mode.

Brian Griffin somnade in i sömnen den 29 januari. Hans kreativa arv sträcker sig över generationer, och han kommer att minnas som en banbrytande kraft inom både fotografi och musikvärlden.

 

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Born Days – My Little Dark

Vad sägs om ny elektronisk pop från det stora landet på andra sidan Atlanten? Born …