Damon Albarn – Dr Dee

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Parlophone / EMI, betyg: 8]

Som den musikaliska renässansmänniska han är, är det kanske inte så konstigt att Damon Albarn som sitt senaste projekt har skrivit en musikal om en viss John Dee. Denne Dee levde på 1500-talet och var rådgivare åt drottning Elisabet I. På tidstypiskt vis ägnade han sig åt allt som man då betraktade som vetenskap, från matematik och astronomi till alkemi och astrologi.

Dr Dee är en opera som kommer att sättas upp i London i sommar, och Damon lär själv medverka på scen. Kommer vi att få se Blursångaren, iförd barett och pluderhosor i Henrik VIII-stil, äntra de tiljor som föreställa världen och kommendera tjänstepigan att bära in melodican? Man kan alltid hoppas.

De arton suggestiva, orkestrerade sångerna på Dr Dee korsar kvasi-elisabetanska klanger med modern popmusik och till viss del även västafrikanska rytmer. Här utnyttjar Albarn sina styrkor som låtskrivare på ett helt annat sätt än i afrofunksupergruppen Rocket Juice & The Moon. Melankoliska “The Moon Song” är bara ett exempel på ballader som utgör en logisk, om än avlägsen, fortsättning på “This Is a Low” och “End of a Century” från Blurs Parklife.

Var beredd på att de dystra, elisabetanska balladerna, som här dessutom är lösryckta ur sitt sammanhang i operan, inte är helt lättsmälta. Men för den som är uthållig finns mycket att hämta i Dr Dee.

Om Webbmaster

Kolla även

Ankomst: tillbaka med ny singel och SCALA-remix

Den elektriska popduon Ankomst, alias Mikael och Jenny från Göteborg, har sedan sitt debutalbum för …