Gunnar Källström och De Praktiska Husgeråden – Allt Skägg Är Hö

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Kakafon Records / Naxos, betyg: 7]

Gillar du Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Stefan Sundström, Ola Magnell och den delen av den svenska musiktraditionen? I så fall är det hög tid att låna ut bägge öronen till Gunnar Källström och De Praktiska Husgeråden. Räds inte albumtiteln. Texterna är inte lika konstiga som den. Gunnar Källström berättar små historier, ofta småroliga och underhållande, men inte utan tanke, och det gör han till musik som tassar in på olika genreområden. Det är lite blues här, lite samba där, en gnutta country och vals, en massa visa och jazz i förening, och det känns som att alltihop är förankrat i en känsla av 60- och 70-talen och den musik vissångarna gjorde då. Så jo, det är charmigt, det är varmt, det är vitsigt och verbalt och allvarligt och målande. Ja, till och med riktigt mörkt ibland. Samtidigt är det musik kommen ur en transistorradio när humlorna surrar, när hallonsaften är kall och hemmagjord, när man ligger i hängmattan och det är evig sommar, skollov och Vi på Saltkråkan går på svartvit tv. Men framförallt fungerar Allt Skägg Är Hö lika bra nu som den hade gjort då, om skivan existerat på den tiden. Jag vet inte mycket om artisterna ifråga, men har läst mig till att Källström har ett förgånget i Göteborg, att hans tidigare kompband Fridens Liljer blivit färre medlemmar (från sju till tre) och förvandlats till De Praktiska Husgeråden, samt att Källström varit artist i omkring tjugo år och gett ut fem plattor före denna. Det finns en del att leta efter alltså.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …