Craft – Void

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Carnal Records / Sound Pollution, betyg: 7]

Det var sex år sedan black metalkvartetten Craft släppte sitt album Fuck The Universe och frågan är om någon ens minns skivorna från 2000-talets begynnelse: Total Soul Rape och Terror Propaganda. Void tycks ha varit en efterlängtad platta i alla fall, med tanke på att albumet gick upp på sjunde plats på albumlistan här i Sverige, vilket även måste ha förvånat de pandasminkade stockholmarna själva. Att extremmetallen inte tycks ha förlorat i popularitet kan man väl tämligen enkelt konstatera, hur som helst. Crafts black metal är rå, tung, brutal, rakt på sak, skitig och misantropisk. Det är old school för hela slanten och bandet brukar jämföras med Darkthrone, Satyricon och Bathory bland andra, så om nostalgikerna blir lite blöta om kinderna när de lyssnar till Void är det förlåtet. Själv håller jag inne med tårarna och uppskattar istället bandets primitiva tyngd och känslan av grovt sandpapper mot innerörat. För det finns någonting väldigt ursprungligt, något ondskefullt krälande och krypande i den musik dessa herrar levererar under albumets cirka femtio minuter, och det är inte bara sångtiteln “Serpent soul” som öppnar dessa associativa dörrar. En låt som “I want to commit murder” lär inte gå någon spårlöst förbi och säga vad man vill om Void, men det är ett kraftfullt och framförallt konsekvent och jämnt album med mycket doom på repertoaren. Och jag har alltid föredragit tung och brutal black metal framför snabbt rens, så Void funkar fint.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …