Tuesday , April 23 2024

Thirteenth Exile – Into Nothing

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Inga Karlsson)

[album, Memento Materia, betyg: 4]

Thirteenth Exile är ett ganska ovanligt och mörkt namn på ett svenskt enmansprojekt. Bakom namnet står Henrik Svegesjö, som visar sig ha en bakgrund i ett dark metal-band men som nu bytt gitarrer mot maskiner.

Vad vill Henrik med den här skivan, kan man fråga sig. Jag kastas mellan bedövad, förbannad och överraskad. Kanske är det tack vare de syrliga, ekande elektroniska elementen och den absolut snygga basen som jag fastnar för “God On Your Side”. Den är som en korsning mellan aggresiv body, death metal, industri och noise. Konstruktionen blir smärtsamt bra just i denna låt och korsningar finns det gott om på denna skiva. Den gemensamma tråden är dock det blytunga och ogenomträngliga mörkret. Det är sinnrikt hur det växer upp en massa ljud som härstammar i olikartade synth och subgenrer, nästan som blommor ur asfalten.

“Into Nothing” är ett högintressant album som innehåller en stor bunt nytänkande och kan passera in i öronen på både dark metal- och body/industrial-lyssnare. Om jag fick välja skulle det ändå “städas upp” (lite) bland alla ljudblandningar så att helheten inte blir så tungrodd. Det går inte att komma ifrån att det till slut blir ganska övermäktigt efter elva låtar. Man behöver faktiskt luft. Kombinationen mellan dark metal-sång och en ogenomtränglig ljudbild kräver mycket av lyssnaren. I alla fall av mig.

Om Webbmaster

Kolla även

spelautomater

Spelautomaterna med de bästa soundtracken

Spelautomater på nätet har förändrat spelplanen för casino på nätet under de senaste 15 åren. …