ASP – Wechselbalg

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Trisol / Sound Pollution, betyg: 5]

Det är inget större fel på de individuella låtar tyska gothrockarna ASP framför på sin ep Wechselbalg, men å andra sidan utmärker de sig inte heller från mängden, och jag får ingen vidare bild av vad ASP är för sorts band egentligen. Titelspåret som inleder skivan är en rak, något new wave-aktig och melodiös rocklåt med programmerad elektronik i botten. Okay för stunden, men långt ifrån någon ny favorit. Nästa spår heter “Angstkathedrale” och är inledningsvis en doomigt tung och deppig sak som senare får mer fart. Den klockar in på över tretton minuter med sin ödsliga melodi och regntunga midnattssvärta. “Angstkathedrale” har sina definitiva poänger när man är på det humöret. Därefter blir det direkt glättigt och riktigt folkligt i udda “BaldAnders”, ett spår tillägnat medeltidsbandet Ougenweide och dess skapare Frank Wulff som avled förra året. Avslutar plattan gör man sedan med “Dancing MCMXCV”, den enda låt som sjungs på engelska här. Den är akustisk och inspelad live redan 1995. ASP är med andra ord inga lammungar, men har knappast gjort sig något namn i Sverige under de gångna åren. Om det beror på att de alltid är lika ojämna som på den här ep:n eller på ointresse av att nå utanför Tysklands gränser vet jag inte, men det krävs långt mer än Wechselbalg för att jag ska kunna bilda mig en vettig uppfattning om bandets för- och nackdelar i alla fall. Omslaget till skivan är läckert, men musiken knockar mig inte direkt.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …