Tuesday , December 5 2023

Jonsson / Alter – Mod

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Kontra-Musik Records, betyg: 4]

Mod är utgiven som dubbel-tolva på vinyl med sju spår och som digitalt album med ytterligare tre. Jag sitter och lyssnar till den kortare varianten, och är rätt glad för det. Det här näst intill instrumentala, elektroniska deep house/techno-stuket blir alldeles för enformigt för mig i längden. Koncentrationen sviktar efter en stund, återkommer, sviktar igen… Kanske ska man tugga exotiska svampar eller åtminstone gilla att dansa för att uppskatta Jonsson/Alters konster till fullo, men i min värld måste även dansmusik hålla för enbart lyssning om den ska vara värd att investera pengar i och hamna i skivsamlingen. Mod gör det delvis, men håller inte hela vägen. Inledande “Dikt” är inte mycket att orda om då titeln redan sagt allt, men åtta minuter långa “Acapellan” är småskön en stund med sin repetitiva grundrytm och svävande röster. Snäppet bättre är dock “Djup house” som tar konceptet ett steg till, medan “Dvärg” inte ens intresserar undertecknad inledningsvis. Inte blir det bättre efter fem eller sju minuter heller. Plattan fortsätter med “Kyrka 2.0” som periodvis bjuder på en skön tripp, men som inte håller intresset uppe i de sju minuter den håller på. “Hela berget” gör mig egentligen inte lyckligare över huvud taget, trots att det händer en del saker i den och lugnare, avslutande “Tre ackord” låter som hissmusik på något flådigt, hypermodernt hotell på Rivieran innan den får fart så småningom. Det här är en cd jag möjligtvis kommer lira någon enstaka låt ifrån ibland, men knappast något jag sätter mig i finfåtöljen och lyssnar igenom igen i sin helhet.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …