Wednesday , December 6 2023

Räfven – Svensk Kultur

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Räfven Records / Naxos, betyg: 6]

Åtta personer skriver och framför instrumentalmusik som svänger, gungar och blandar glada rytmer med ledsna melodier, och ibland tvärtom. Räfven bildades 2003, då som en protest mot Irakkriget, och idag gör de sin andra turné för utsålda hus i Japan. Däremellan har man lirat på gatorna i Sverige, lirat två gånger på Glastonburyfestivalen i England och även Boomtown fair. Idag arrangerar Räfven musik för datorspelet Final Fantasy och de ger ut Svensk Kultur, sitt fjärde album, som en kommentar till Sverigedemokraternas syn på svenskhet, kultur och tradition. Mer om det i förordet som inleder cd-häftet till skivan, men jag vågar nog redan nu lova att Jimmie Åkesson inte uppfattar Räfvens musik som något han skulle kalla svenskt. Och det är meningen. Svensk Kultur innehåller nämligen balkanmusik, klezmer, zigenarstuk och allsköns världs/folkmusik. Att bandet är från Göteborg hörs däremot inte. Istället hörs det att Räfven vet vad de gör, att de gör det de gör proffsigt och att det svänger ett gäng. Så på med dansskorna eller skit i dem och dansa barfota, det går lika bra. Ni som hört Den Flygande Bokrullen kommer känna er hemma i Räfvens sällskap och ni som inte gjort det kommer nog känna er hemma ändå. Den här musiken handlar ju om att förena folk, inte alienera dem, och givetvis är det lättast att gå iland med uppgiften då det är fest. Så egentligen bör väl Räfven upplevas live, men Svensk Kultur är ett mycket bra alternativ.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …