Tuesday , December 5 2023

Victoria Moralez – Translucent

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Victoria Moralez, betyg: 8]

Att räkna upp varenda musikgenre som fått plats på Victoria Moralez platta skulle uppta hela recensionsutrymmet. Den Uruguay-svenska sångerskan tycks inte ha några musikaliska begränsningar för sina uttryck och ändå får hon mixen att fungera och kännas som en helhet, istället för ett pussel med saknade bitar, vilket kunde vara risken. Själv tycker jag bättre och bättre om plattan, ju längre jag kommer in i den. Translucent kan nog uppfattas som både svår och för konstnärlig av vissa, då både friformsjazz och postpunk kan existera inom ramarna för en låt som “Nurture the soil”, då saxofon och sitar kan dela på utrymmet i ett spår som “Static noise” och “Just hold on” ljuder av både tanpura och cello. Victoria Moralez själv inte bara sjunger och skriver sina egna låtar, hon spelar också gitarr, bas, keyboards och en massa andra instrument på plattan. Det är definitivt en mångsidig talang man som lyssnare har med att göra här, och Translucent är en tripp som man antingen följer i alla dess svängar och rytmer, eller blir schizofren av, snedtänder och hoppar av i farten. Vill du ha det självklara och förutsägbara, det konventionella och traditionella, bör du se dig om efter någon annan artist än Victoria Moralez. Den här damen vet man nämligen inte var man har från en låt till den andra. Vill du överraskas, uppleva något spännande, åka med på en resa som kan leda vart som helst, då har du hittat en musikalisk flygbiljett som kommer ta dig till alla möjliga, hemlighetsfulla, vackra och fantastiska platser. Låt Victoria Moralez vara din pilot bara. Resten löser sig.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …