Wednesday , June 12 2024

Therès Stephansdotter Björk – Jacks Rockiga Resa

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[bok, Kalla Kulor Förlag, betyg: 6]

Åldersgruppen som Therès Stephansdotter Björks hårdrockssaga om Jack vänder sig till är sex till nioåringar. Boken består av 79 sidor, vilka man som vuxen plöjer igenom tämligen snabbt, men för målgruppen är säkert sidantalet perfekt. Boken har illustrerats av Andreas Bergqvist med svartvita bilder mellan pärmarna och författarinnan Björk skriver lättfattligt och med bra flyt. Kapitlen är uppkallade efter diverse klassiska hårdrockslåtar som “You shook me all night long”, “We are the champions”, “No more Mr. Nice guy” och “Hell bent for leather”. Jag är dock rädd att de tilltänkta läsarna p.g.a. sin låga ålder missar en del saker. Vet de verkligen vilka Jagger och Richards är, när inte ens bandnamnet nämns? Och fattar de att “mannen på Silverberget” är Dio? Vet de ens vilka dessa gamla stofiler är? Kanske är det inte så väsentligt i grund och botten om några referenser här och var går förlorade. Själva sagan och dess historia lär inte missuppfattas i alla fall. Den handlar nämligen om pojken Jack som har två hårdrockare till föräldrar. En natt vaknar han av att favoritbandet Dragonhearts behöver hans hjälp. Metallien, ett land där hårdrocksartister vilar och umgås mellan spelningarna, har nämligen drabbats av den onde uppfinnaren Vridnérs maskin. Denne man lider av tinnitus och han har gjort så att inga höga ljud hörs och således kan inga hårdrocksband längre spela eller sjunga. Det gäller alltså för Jack och hans idoler att ta sig in obemärkta i den hemska uppfinnarens hus och stänga av maskinen. Äventyret innehåller givetvis en massa andra händelser också, och spänningen ligger säkert på en lagom nivå för kidzen, då historien är både naiv och snäll, men samtidigt innehållsrik och fantasieggande.
Författarinnan kommer senare i år ut med sitt nästa alster, titulerad “Jack och den magiska tatueringen”. Om den fungerar lika bra som “Jacks rockiga resa” visar sig i oktober.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …