Friday , December 1 2023

Depeche Mode-klockspel

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Musikförening NemCom i Norrköping har i två års tid arbetat för att få framföra Depeche Modes låt “Behind The Wheel” med hjälp av klockorna i Rådhuset. Nu blir drömmen verklighet. Under tre veckor kommer “Behind the Wheel” framföras dagligen omkring klockan 16:50.

Rådhustornet reser sig 68 meter över marken. I toppen finns det 48 klockor starka klockspelet, där den tyngsta väger 700 kg. Det är från dessa som nu Depeche Mode ljuder i en specialarrangerad version av kantor Ulf Tellin från Hedvigs kyrka. Men den ursprungliga idén föddes för över tio år sedan.

– Jag fascineras av annorlunda projekt, berättar Joakim Hedström, medlem i musikföreningen NemCom. Ändå sedan jag flyttade till Norrköping har jag sneglat på tornet och velat göra något med det.

Det skulle ta ytterligare åtta år innan han kom på att det kanske bästa sättet att få tillgång till tornet var att berätta den annorlunda idén direkt för kommunen. Och de svarade till hans förvåning – ja.

– Folk undrar hur jag fick igenom det här. Jag brukar bara le, rycka nonchalant på axlarna och säga “kontakter”, skrattar han.

Han fortsätter att berätta att den ursprungliga tanken var att hålla en konsert direkt i klockorna. Idén valdes snart bort på grund av de tekniska begränsningarna i klockorna. Det krävs stor teknik och lång förberedelse för att få ett enda musikstycke att bli lyssningsbart, eftersom även de klockor som inte är aktiva svänger med av tryckvågorna.

Hur låter då Depeche Mode i det enorma klockspelet? Gå till Tyska torget och avgör själv. Ulf Tellin och Nemcoms specialversion kommer att spelas varje dag, kl 16:50 (ungefärlig tid), i minst tre veckor.

Om musikföreningen Nemcom:
Musikförening i Norrköping som är inriktad på elektronisk musik. De har sedan 2002 arrangerat workshops, klubbar och spelningar. Just nu är de aktuella som medarrangör till Nkpg festival i slutet av maj, och utomhusfestivalen Pompom i parken där de ett antal lördagar spelar gratis för allmänheten i Folkparken i Norrköping. Pompom i parken har premiär lördagen 11 juni, kl 15.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …