Dreadzone – The Best Of Dreadzone – The Good, The Bad And The Dread

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dubwize Records / Playground, betyg: 7]

Häng med i svängarna nu: när Mick Jones kickades av The Clash 1983 startade han Big Audio Dynamite tillsammans med Don Letts, Greg Roberts, Dan Donovan och Leo “E-Zee Kill” Williams. B.A.D. splittrades så småningom och Don Letts, Greg Roberts, Leo Williams och producenten Tim Bran bildade gruppen Screaming Target. När den gruppen gick i graven bildade Roberts (också kallad Greg Dread), Williams och Tim Bran trion Dreadzone och debuterade 1993 under det nya namnet med albumet 360 Degrees. Efter sjutton år som grupp har man gett ut sex Dreadzone-plattor där reggae, electro, techno, keltisk musik, samplingar och andra ingredienser korsats och gett bandet dess speciella, dansanta sound. Med sin nya, 16 låtar långa platta, har trion samlat ihop gamla albumspår, remixer, singlar och rariteter. En del känner man igen, annat inte. Merparten gillar undertecknad, några spår är hemska. Men vad som framförallt slår mig är hur fräscht och medryckande stora delar av det här materialet fortfarande känns. The Best Of Dreadzone – The Good, The Bad And The Dread är som ett enda långt party-soundtrack och den som missat bandet sedan tidigare kan nu enkelt och smärtfritt åtgärda den missen. Det här är nämligen en utmärkt ingång till Dreadzone och inte ett bortkastat köp om du sedan får för dig att skaffa övriga plattor heller. Idag kanske Dreadzone inte uppfattas som lika nydanande som Big Audio Dynamite gjorde på sin tid, men personligen tycker jag att den här plattan är både roligare och bättre än det B.A.D. åstadkom.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …