Tuesday , December 5 2023

IAMX – Volatile Times

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Inga Karlsson)

[album, 61seconds, betyg: 8]

Mästerligt förvirrat hybridsound där electro, indie, industri, rock och pop assimileras till en suggestiv och emotionell helhet. Hypnotiska beats och dramatiskt framförd piercande, ekande och ren sång. Så, berörd blir man vare sig man vill eller inte.

Brittiske Chris Corner aka IAMX är begåvningen bakom ett sound så utsmyckat med känslodjup att gåshuden blir vittne. Volatile Times är uppföljaren till den smärtsamt bra Kingdom of Welcome Addiction (2009) och förser oss med samma gåshud men nu med ännu mer personlighet.

Komplexa och följsamt experimentella låtar formas till av ljud och konstnärliga ackord men aldrig på ett tvångsexperimentellt sätt utan naturligt självklart och spontant, som en äkta talang föreskriver. Snygg melankoli i “Music People” och vemod eldsmälter en skarp text i “Fire and Whispers”.

“Volatile Times” är raffinerad och rusar med sin icke förutsägbara melodikörslinga, schatterar och överraskar om och om igen. “Ghosts of Utopia” lämnar ett taktfast lugn som laddar upp inför refrängen som mynnar ut i en spektakulär gejser. Jag kan även varmt rekommendera videon som du kan se på YouTube.

“Cold Red Light” tillhör de rivigaste låtarna ur repertoaren och faktiskt en av mina absoluta favoriter. Grym basslinga, starka electroljud och våldsamt coolt invävda gitarrskrik. “Life is not enough, Sex is not enough, Drugs are not enough, Love, love”

Allting verkar transformeras till mästerverk om man heter Chris Corner. De luxe!

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …