Beatundercontrol – Beatundercontrol In Dub

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Malicious Damage Records, betyg: 7]

Dub-reggae kan vara den mest meningslösa, långtråkiga och trista musikgenre som finns när det vill sig illa. Men det kan också vara en riktigt skön tripp av ljud, ekoeffekter, rytmer och dansant gung när det fungerar väl. Beatundercontrols album In Dub lutar starkt över mot det sistnämnda. Plattan innehåller fyra egna låtar och fyra remixade av Bill Laswell, Youth, Analogue Mindfield och Scorn.

Mannen som står bakom hela klabbet är basisten Ulf “Rockis” Ivarsson (Thomas Di Leva, Thåström, Roffe Wikström, Sky High m.fl.) och denna, hans tredje skapelse under Beatundercontrol-namnet, är märkligt visuell och futuristisk. Som om han gjort reggae för science fiction-filmer eller bestämt sig för att starta en basorgie med mål att få höghusfönster i förorterna att skaka sönder. Låtarna är tämligen långa, samtliga instrumentala om man bortser från en del mer eller mindre förvrängda röster, och en vemodig melodica är återkommande i ljudbilden, som om den vill påminna om att det faktiskt finns melodier också. Det är svårt och kräver en hel del fantasi att göra dub som verkligen håller hela vägen, som trollbinder lyssnaren från början till slut.

Men Beatundercontrol, med sin fläsktunga bas i centrum, klarar av att ro skutan i land och albumet står faktiskt pall för att höras flera gånger på rad. Det är det långt ifrån alla dubplattor som gör som jag har hört genom åren, kan jag säga. Lyssna själva. Och skruva upp volymen så får grannarna ett vibrerande smakprov att njuta av också.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …