Bloosblasters – Fnitter & Skratt

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gazell Records / Border, betyg: 8]

Ronny Åström, Kal P. Dal, Wilmer X och Skånes okrönte blues- och reggaekung: Peps Persson, hör alla till mina gamla skånska favoritartister. Och Bloosblasters är som en blandning av allihop. Kvartetten lirar blues, reggae och rock n roll med svenska texter. Det är inga krusiduller, inga konstigheter, inget desperat flirtande med vad som är hypat och inne för tillfället, utan bara gott, jordnära sväng, kul texter och skönt, klassiskt gung som gör den här stockholmaren på alldeles fantastiskt utmärkt humör. Peps fixade skivkontraktet åt Bloosblasters, han mixade materialet, lade på orgel och tillsammans med några blåsare skapades en platta som är lika bra som många av Peps egna bästa stunder. Men Bloosblasters har inte poppat upp från ingenstans. I Skånetrakten har bandet redan en stadig publik och de har arbetat med Mats Ronander, Jan Johansen, men också Peps tidigare. Med sin folkkära mix av traditionella genres torde de nu ha goda möjligheter att erövra resten av landet också. Fnitter & Skratt är nämligen en rätt varierad och energisk platta där sångaren Dennis Westerberg låter som värsta Screaming Jay Hawkins i “Tradebloos” även om han inte skriker lika mycket, medan texterna till “Din klumpeduns” och “Mina barn e fina, dina barn e till besvär” är både underfundiga och kul. Det här är helt enkelt Skånes musikaliska motsvarighet till filmens feelgood-rullar och vad kan bättre behövas, så här i mörka och dystra hösttider?

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …