Adolphson & Falk – 101010

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[samling, Playground, betyg: 8]

På det digitala, eller om man så vill binära, datumet 10-10-10 ger elektropopduon Adolphson & Falk ut sin remastrade åttiotalsproduktion – Med rymden i blodet (1982), Över tid och rum (1984), I nattens lugn (1986) och Det svåra valet (1987) – i boxformat och med tillräckligt många extraspår för att alla b-sidenördar ska få sitt lystmäte, även om alternativa versioner av “Mer jul” givetvis bara är en lustig krumelur i kanten.

Det är en naturlag att tekniken alltid vill framåt. På sitt andra album förundrades Adolphson & Falk, i en profetisk sångtext förlagd hundra år in i framtiden, över hur människan levde “I fördatorisk tid”. Redan idag kan vi stämma in i den frågan. Det är lätt att förfalla till klyschor om människa och maskin i symbios, men där Kraftwerk gjorde sig själva till robotar i maskinernas tjänst, är teknologin i Adolphson & Falks värld alltid ett verktyg för människans kommunikation och utveckling. Precis som exempelvis Yazoo gjorde de elektronisk musik med någon fom av soul, själ, värme eller vad just du vill kalla det.

Ingen grupp kan som Adolphson & Falk få enkla, existentiella funderingar vid köksbordet att framstå som viktigare än att ha läst den senaste nobelpristagaren, eller få en kort resa i tunnelbanan att kännas som en episk odyssé. Deras texter är vardagsvisdom som vi alla skulle behöva stanna upp och begrunda då och då. Adolphson & Falks musik är och förblir en fyr som blinkar blå och visar oss vägen i natten.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …