Ghost – The Engraving

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egenproducerad, betyg: 6]

Norska Ghost har lagt ner såväl tid som pengar på sin fullängdsdebut. Resultatet såväl låter som ser proffsigt ut. Vad vi snackar om här är ytterligare ett klassiskt hårdrocksband med klara 80-talsinfluenser. Ghosts sexspårsdemo Days Undercover från förra året var bra, men The Engraving är snäppet bättre. Gruppen saknar fortfarande det där lilla extra som får det att slå gnistor, men nog levereras schysst och tidvis riktigt tunga låtar här. Ibland med stämsång i refrängerna, men någon AOR är det absolut inte tal om. Den första låt jag faller riktigt hårt för är “Surgery” som manglar på bra och vars text kritiserar det opererade skönhetsidealet. Nästa höjdpunkt heter “Alive” och funkar trots sin mediokra partylyrik. En tredje favorit bland fler, skulle jag vilja utnämna något lugnare men suggestiva “Taking lives” till. Vad som förvånar lite med plattan är att bandet kör helt utan dubbeltramp och inte har några riktigt raketsnabba spår. Det är naturligtvis inte nödvändigt, men skulle sitta fint som kontrast till alla midtempolåtar som flockas på The Engraving. Det blir lite jämntjockt i längden när gruppen inte hittar gaspedalen. Å andra sidan: Kim Sandviks sång är kraftfull, liksom Magnus Liseters bas- och Petter Leins trumkomp. Likaså låter Öystein Wiiks och André Bergers gitarrattacker feta, så varför klaga? Ghost är inte helt iland ännu, men hårdrocksskeppet är sjösatt och killarna bör kunna styra in det i dockan med nästa eller åtminstone nästnästa cd.

Om Webbmaster

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …