Saturday , April 13 2024

Wiebelt & Sebbe – Ungtuppar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Hemgården Underground, betyg: 7]

De hiphop-popande ungtupparna Wiebelt & Sebbe rappar om sin verklighet och sina upplevelser, vilken inte minst på grund av åldersskillnaderna, är rätt långt ifrån min värld. Wiebelt & Sebbe startade sin karriär på en openmic-tillställning i Lund 2007 och då gick de bara i sjunde klass. Med andra ord har de inte lämnat tonåren när de nu skivdebuterar, och det hörs på såväl röster som energi och texter. Och detta faktum imponerar. Ungtuppar låter nämligen väldigt proffsig och färdigbakad, vilket torde garantera klara framgångar bland jämnåriga. Vad som krävs av lyssnarna är dock att de både gillar pop och hiphop, då mixen av dessa genres är extremt tydlig. Alexander Wiebelt och Sebastian Oscarsson är tveklöst duktiga på det de gör och som gästartister på plattan medverkar rapparen Sabotage från Lund i avslutande “Häng dom högt”, Dj Qvali, och Naomi N & J´da Philospher som lagt den kvinnliga sången på “Min signatur”. Här finns stor melodirikedom, roliga effekter och en rejäl dos charm, samtidigt som det hela är rätt snällt och lite harmlöst. Å andra sidan, lyssnar man på texten till “Mitt fundament” så känns det jävligt avspänt och ärligt och ur det perspektivet framstår Ungtuppar som helt rätt. Hade grabbarna sjungit om gangsters, bling bling, bitches och ghetton hade man inte trott dem och alltihop hade blivit parodiskt. Nu undviker de klyschor och rappar om det de verkligen känner till, vilket är smart och gör låtarna trovärdiga.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …