V/A – Modern Synthpop Compilation Vol 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, BND Productions, betyg: 7]

På sin första samlingsplatta bjuder BND Productions i USA på inte mindre än arton grupper som framför arton låtar. En hel del av dem är riktigt bra. Plattan kom i mars och redan i april gavs volym 2 ut, så här går det undan i svängarna. Bland de bättre och mer intressanta banden på cd:n märks exempelvis Cylix, Erotic Elk från Skåne som antingen har släppt sin cd i dagarna eller kommer att släppa den snart, Vision Talk vars låt ligger i gränslandet mellan högenergisk techno och syntpop, Inner Conflict som gör en spännande låt i och med “Your trip” och Destination med fin kvinnlig sång och drömsk melodi i “If I ruled the world”. Mer kvinnlig sång, men med en mörkare och mer olycksbådande musikalisk inramning blir det i “Light in a mirror”, som Blind Faith & Envy bjuder på, och knixiga “Reaching” med Saudade är klart intressant. Låten får mig att tänka på Marc Almond ibland. Generellt sett kan jag konstatera att merparten av de riktigt tillfredsställande låtarna placerats under albumets andra hälft, men även under första delen blixtrar alltså ett och annat guldkorn till. Att Depeche Mode-influenserna genomsyrar allt för mycket är tydligt, och inte så bra för genrens fortlevnad. Ska syntpopen leva vidare på allvar krävs det mer originalitet och personlighet, och Modern Synthpop Compilation Vol 1 ger också, i många fall, en bild av att det faktiskt finns band som vågar mer än att bara kopiera framgångsrika hjältar. Ett exempel på den saken är avslutande Avenpitch med “Waiting”. En bra men ojämn platta, dock utan djupa dalar.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …