Thursday , February 22 2024

Delphic – – mångsidiga Manchesterbor på tröskeln till internationellt genombrott

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

De kombinerar euforiska dansrytmer, suggestiva ljud och smarta poprefränger. De gör genomtänkta musikvideor och beskriver sina spelningar som “hybrider mellan rockkonserter och ravepartyn”. Zero presenterar det senaste fenomenet från musikmetropolen Manchester: Delphic.

delphic_features

Manchester har gjort ett minst sagt djupt avtryck i musikhistorien. Den nordengelska metropolen har fostrat allt från banbrytande postpunkband som Buzzcocks, Joy Division och The Smiths till storsäljande indieakter som The Stone Roses, Happy Mondays, Oasis och Doves. Det senaste stjärnskottet är en trio vid namn Delphic.
– Det måste vara något med vattnet i Manchester, skrattar bandets sångare James Cook. Det innehåller kanske någon förorening som stimulerar kreativiteten. Nej, skämt åsido, det finns nog ingen enkel förklaring till varför staden har haft ett så stort inflytande på musikvärlden, men vi är stolta över vårt ursprung och vill förstås försöka föra traditionen vidare.

Delphics debutalbum, Acolyte, som kommer ut i handeln i mitten av januari, spänner över ett brett musikaliskt spektrum och anknyter såväl till New Orders klassiska pop som Hot Chips energifyllda electro och Bloc Partys kaxiga indierock.
– Tre fina band, men inget av dem tillhörde våra huvudinspirationskällor under inspelningarna, berättar gitarristen Matt Cocksedge. Ledstjärnorna hette istället Radiohead, Orbital och The Future Sound of London. Orbitals nittiotalsplattor har något euforiskt över sig, The Future Sound of London skapar otroliga ljudvärldar och Radiohead har en fantastisk känsla för melodier. Vår ambition var att förena de olika elementen. Acolyte skulle vara komplex utan att popkänslan gick förlorad.
– Vi tillbringade mycket tid med att leta efter den rätta ljudbilden, fortsätter keyboardisten Rick Boardman. Acolyte fick inte låta som någon genomsnittlig electro- eller indieplatta. Istället ville vi ha en speciell dynamik mellan de elektriska och akustiska inslagen.
– Sedan var det viktigt att albumet fungerade som helhet, fyller James i. Låtarna kompletterar varandra och bildar en enhet som är större än summan av de enskilda delarna. Vi gillade inte tanken att folk skulle lyfta över en eller två “hitlåtar” till iPoden och sedan strunta i resten av plattan. Acolyte är därför uppbyggd som en gammal hederlig lp-skiva, där alla spåren fyller en funktion.

delphic_-_acolyte_-_front

Acolyte spelades in tillsammans med Ewan Pearson, som tidigare jobbat med bland andra M83, Tracey Thorn och The Rapture, i dennes studio i Berlin. – Vi provade ett par andra producenter, som till exempel killarna i The Chemical Brothers, men det var först med Ewan som alla pusselbitar föll på plats, avslöjar Rick.
– Inspelningarna gick ganska snabbt, eftersom vi var pressade av ett tight schema, fortsätter James. Ewan fick oss att tänka konstruktivt och jobba effektivare än vanligt. Annars har vi en ovana att bråka över detaljer och förlora fokus från vad som egentligen är viktigt.
– Självklart var det även en höjdare att tillbringa ett par veckor i Berlin, ler Matt. Staden har en speciell vibe. Det blev många sena nätter på technoklubbarna. Flera låtar på albumet är färgade av det hårda, minimala Berlinsoundet.

Som aptitretare har singlarna “This Momentary” och “Counterpoint” släppts.
– “Counterpoint” var given som förstasingel, eftersom den känns som essensen av Acolyte med sitt suggestiva beat, förklarar James. “This Momentary” är i sin tur en bra radiolåt, med en melodi som fastnar direkt.
– I samband med albumreleasen kommer vi att släppa “Doubt” som tredjesingel, berättar Matt. Det är en lite mer utmanande låt, som visar en annan sida av Delphic.

Just “Doubt” framfördes nyligen på Jools Hollands berömda tv-show Later …
– Naturligtvis var vi jäkligt nervösa, erkänner Matt. Alla våra stora idoler har ju stått på Jools scen. Det var mycket att leva upp till.
– Som tur är visste vi inte att programmet har så många tittare i övriga Europa, flinar Rick. Då hade vi nog knappt vågat vara med. Innan vi gick upp på scen sade vi: “Om det skulle gå åt helvete här, kan vi alltid lämna ön och flytta till Tyskland eller Skandinavien.” Men allt gick jättebra, så uppmärksamheten utanför Storbritannien blev en fin bonus, haha.

Delphic

Den visuella sidan är viktig för Delphic. Killarna är inte bara noga med att, i sann Kraftwerk-anda, klä sig stilrent och enhetligt. De utmärker sig även genom sina välgjorda och genomtänkta musikvideor.
– Då vi är film- och modeintresserade alla tre, lägger vi naturligtvis stor vikt vid hur vi presenterar bandet, säger James. Det är alltid kul att försöka göra det lilla extra. Videon till “Counterpoint” är till exempel inspirerad av den meditativa stämningen i Andrej Tarkovskijs science fiction-filmer.

Efter en veckas julledighet, med en och annan äggtoddy framför öppna brasan, är Delphic nu laddade för vårens livespelningar.
– Vi börjar med ett par veckors turné i England, berättar James. Sedan beger vi oss över till det europeiska fastlandet. Om jag inte missminner mig, så dyker vi upp i Stockholm någon gång i februari.
– Det ska bli otroligt kul att framföra låtarna live, fortsätter Rick. Soundet kommer att vara tyngre än på albumet, men det utan att discofeelingen går förlorad. Föreställ dig en hybrid mellan en galen rockkonsert och ett fett raveparty!

Delphic uppträder på Debaser i Stockholm fredagen den 5 februari.

Läs recensionen av Acolyte här: Delphic – Acolyte

Se videon till “Doubt” här nedan:

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Manic Street Preachers gör Madonnaklassikern “Borderline”

1984 släppte Madonna ”Borderline” som den femte och sista singeln från sitt debutalbum. Låten, som …