Ghost – Days Undercover

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egen produktion, betyg: 6]

Norska hårdrocksbandet Ghost har sett till att femspårs demon Days Undercover ser riktigt proffsig ut. Här finns ett välgjort konvolut med både fram- och baksida, ett ordentligt, informativt cd-häfte med sångtexter och bilder, och alltihop är dessutom i färg. Gränsen mellan demo och släpp på eget bolag är därmed utsuddat. Hur låter skapelsen då? Jodå, inte alls illa. Ghost lirar konventionell, melodisk hårdrock a´ la 80-tal och vet man inte bättre skulle vem som helst kunna tro att Days Undercover gavs ut på den tiden också. Detta är såväl till fördel som nackdel för gruppen. Risken är påtaglig att 80-talsnostalgikerna kommer att gilla, men inte älska Ghost, medan resten av hårdrockspubliken lär ignorera dem helt. Problemet är nämligen att bandets låtar inte skiljer sig nämnvärt från många andra i stil och att Ghost inte har någon större personlighet. Fördelen är å andra sidan gitarrliret som jag gillar och reagerar positivt på vid flera tillfällen, att sången är bra och att man har arbetat med detaljrikedomen i låtarna. Det händer små saker här och var som man lätt missar om man inte lyssnar uppmärksamt. Days Undercover är Follo-bandet Ghosts andra demo – den första har jag inte hört – och under 2010 tänker killarna släppa en fullängdare. Hoppas då att de vågar lite mer och pangar på med större aggressivitet, utan att tappa de fördelar som finns idag. Min huvudsakliga åsikt efter att ha lyssnat på denna demo är att Ghost är ett klart lovande retroband med framtiden för sig. Blir spännande att ta del av fullängdaren således.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …