Monday , October 26 2020

Din [A] Tod – – Vill köra slut på sin publik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Med sitt nya album, Westwerk, vill tyska Din [A] Tod bygga broar mellan electro-, new wave- och indiescenerna. Berlintrion ser vidare fram emot att komma ut i Europa och presentera sin energifyllda scenshow.

Din(a)tod
Din(a)tod

För vänner av elektronisk musik är Berlin något av ett Mekka. Succéartister som Tangerine Dream, Klaus Schulze, Alphaville, Einstürzende Neubauten, And One, The Twins, Rammstein, Tarwater, Modeselektor och Ellen Allien talar sitt tydliga språk.

Även electrogruppen Din [A] Tod huserar i den tyska huvudstaden.
– Berlin har ett lågt prisläge och ett otroligt kulturutbud, menar bandets frontman Sven. Alternativa artister har råd att bosätta sig centralt och det vimlar av kreativa människor här. I Berlin är det inte speciellt viktigt att bli framgångsrik, utan istället har skapandet ett egenvärde. Det är förmodligen därför så många stora artister valt att bosätta sig här. Atmosfären är oerhört stimulerande och vi skulle inte kunna tänka oss att bo på något annat ställe!

Trions något underliga namn anspelar på ett obskyrt åttiotalsband från hemstaden.
– Tidigare fanns det en kultgrupp i Berlin som hette “DIN A Testbild”. Det var ett mycket experimentellt och konstnärligt projekt. Gudrun Gut var inblandad och de var signade till Klaus Schulzes skivbolag Innovative Communication. De har inspirerat oss mycket och vi vill gärna anknyta till vad de påbörjade, förklarar sångerskan Claudia.

dinatod_01

Din [A] Tods egen musik är dock förhållandevis lättsmält och dansant. De beskriver den som en “blandning mellan electroclash, indiepop och new wave”.
– Vi försöker vara den felande länken mellan Editors och Ladytron, ler Claudia. Vi har breda musikaliska intressen och tycker att det är roligt att kombinera influenser från alla möjliga håll. Förhoppningsvis lyckas vi bygga broar mellan olika scener och nå ut till lyssnare i ett flertal läger.

Bandets andra fullängdare, Westwerk, är precis färdigställd.
– Det ska bli spännande att se hur den blir mottagen. Vi kände oss lite pressade under inspelningarna, eftersom vår första skiva, The Sound of Crash, fick så god kritik. Men vi har vidareutvecklat konceptet och tillfört ett par nya ingredienser. Låten “Some Kind of Hate” är ett bra exempel på hur vi vill låta idag.

Sven och Claudia funderar just nu på vem de ska anlita för ett remixuppdrag.
– Både Miss Kittin och Hanin Elias från Atari Teenage Riot kan bli aktuella. Ambitionen är att få en hårdare, lite klubbigare känsla på ett par låtar.

De håller vidare på att förbereda sig inför sommarens spelningar.
– Vi ska försöka bjuda på en riktigt energifylld scenshow. Både publiken och vi ska vara slutkörda efter en konsert!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Zoot Woman släpper “Ordinary Face”

Den brittiska gruppen Zoot Woman lanserades på världsscenen 2001, då de släppte sitt debutalbum Living …