Les Issambres – Folklore Of Mine

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fifth Week Records, betyg: 8]

Senast jag hörde Les Issambres var 2007 då gruppen utkom med sin alternativa julskiva Merry Christmas. Den var inte alls dum, tvärtom, men måste jag välja tycker jag ännu bättre om nykomlingen Folklore Of Mine. Detta är gruppens femte släpp och med tio lättnynnade låtar på sammanlagt trettiofem minuter sätter sig plattan tämligen fort. Starka spår som “Statue made of grey”, “Anton & Evelina”, “Camille” och “The world with the wandering mind” avbyter varandra och bildar en bitterljuv liten symfoni av folkpop och indie. Sången delas av syskonparet Karin och Stefan Jacobson, och Erik Rosmans dragspel präglar ett flertal av sångerna. Andra instrument som förgyller lite extra är trumpet, flöjt och mandolin. Les Issambres har förmåga att skriva och framföra ett varierat material som aldrig känns ojämnt eller missplacerat. Rytmiskt kan musiken nästan kännas glättigt dansbar ibland, men där finns hela tiden andra känslor inblandade som får sångerna att framstå som både seriösa och vemodiga. Tråkiga blir de dock aldrig. Däremot riktigt vackra som i “Where would you turn to my lonely” och den fina “The world turned grey”. Les Issambres folkpop är både charmig, varm och nästan naivt lättlyssnad. Det enda jag är rädd för är att man ska tröttna för fort på den, som det ibland kan bli med skivor man faller för omgående. Någonting säger mig dock att Folklore Of Mine är något av en katt som har fler än nio liv, så jag oroar mig inte.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …