Wednesday , May 22 2024

Shaking King King – Shaking King King

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dreamboat Music, betyg: 8]

Shaking King King alias Claes Carlsson är saxofonisten och keyboardisten som jobbat med Ebba Grön, Eldkvarn, Håkan Hellström, Dag Vag och inte minst Sveriges första riktiga rockkung, Rock-Ragge. På sitt självbetitlade album för Dreamboat lirar han förutom nämnda instrument även piano, orgel, gitarr, maui xaphoon och flöjt. Trummor, bas, trumpet och percussion besörjs av andra duktiga musikanter och Nina Lekander lånar ut sin röst i “Zorongo” där hon reciterar Federico Garcia Lorca. “Zorongo” är en sexigt rytmisk sak som för tankarna till varmare breddgrader och det finns mer av den varan i spår som “The dan blocker”. Annars beskrivs innehållet på Shaking King Kings platta lättast som en fusion mellan jazz och diverse genrer som i dagsläget inte direkt genomsyrar pop- och rockmusiken. Jag såg nyligen filmen “Under Vulkanen” från 1984 och det slog mig direkt hur fantastiskt väl innehållet på den här skivan skulle ha platsat som soundtrack till den. Men den här musiken passar minst lika bra att drömma och fantisera till, att lyssna på i meditativ stillhet eller att ha coola tequila-partyn i sällskap med. Det finns någon enstaka låt här som jag känner mig lätt ointresserad av, men merparten har en magisk kraft som drar mig till musiken och jag kan bara hoppas att fler upptäcker denna sensuella, spännande och varierade CD.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …