Ashley/Roedelius/Story – Errata

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Nepenthemusic, betyg: 6]

Dwight Ashley – en neoexpressionisk kompositör, bekant för sin svävande musik.

Hans-Joachim Roedelius – en av den elektroniska musikens pionjärer, som förtjänar att nämnas i samma andetag som Klaus Schulze och Edgar Froese.

Tim Story – en amerikansk avantgardekompositör, känd för sina skräckfilmsliknande stämningar.

Vad händer när tre så kunniga herrar beslutar sig för att spela in en skiva tillsammans? Jo, ganska spännande saker.

Supertrion skapar stämningar som påminner om Brian Enos sjuttiotalsproduktion, varvat med atmosfäriska utflykter i stil med tidiga Tangerine Dream. På sina ställen närmar sig de till och med abstrakt, jazzig electronica à la Squarepusher.

På bilderna i konvolutet står de tre sextioplusarna leende bakom varsin synthesizer. Gubbarna verkar ha haft det mycket trevligt i studion. Kanske lite väl trevligt och avslappnat, frågar jag mig. Errata låter nämligen som en jam session. Förvisso en lyckad sådan, där tre genier kompletterar varandra snyggt, men likväl en jam session.

Erratas skissartade struktur gör att jag inte riktigt tar den till mitt hjärta på samma sätt som Enos, Schulzes och Tangerine Dreams mästerverk. Inte desto mindre är det en synnerligen sympatisk skiva som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Ella Guru - No Strings Attached

Ella Guru – No Strings Attached

Ep:n No Strings Attached innehåller fyra spår, varav titelspåret finns i två versioner. Bakom namnet …