Tuesday , April 16 2024

Doom:VS – Dead Words Speak

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firedoom Music, betyg: 8]

Johan Ericson från Draconian är tillbaka med enmansprojektet Doom:VS, efter utmärkta albumet Aeternum Vale som kom 2006, och uppföljaren är inte ett dugg glättigare. Musiken är fortfarande ödsligt tung och mörk, melodiös och vemodig, men också vackert värdig i sitt makliga slow motion-tempo. Dead Words Speak är i motsats till många andra plattor inom genren rätt varierad, inte minst för att Johan utvecklat sången och delvis gått ifrån det ensidiga growlandet, men det händer grejer även i låtarna som man inte alltid förväntar sig. Och detta utan att tumma på atmosfären och de tunga ackordexplosionerna. De sex spår som plattan består av ligger generellt på omkring sju, åtta minuter i längd, med undantaget “Threnode” som passerar tolv, och sammanlagt har över femtio minuters musik skapats. En ruggig höstdag som denna, då gula löv faller ikapp med regnet, känns Dead Words Speak som det perfekta soundtracket och jag låter plattan gå på repeat, utan att tröttna. Det händer inte ofta med den här typen av musik. Oavsett om du gillar doom eller goth eller bägge delar, så kommer du känna dig hemma i de tavlor av ljud som Johan målar upp här, och behöver du smakprov så föreslår jag att du lyssnar på “Half light”, “The lachrymal sleep” eller “Upon the cataract” i första hand. Gillar du dem lär även resten av plattans spår gå hem.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …