The Dandy Warhols – Earth to the Dandy Warhols

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Beat The World Records, betyg: 4]

Jag har länge tyckt att det görs alldeles för få västernlåtar nuförtiden. Så när jag fick syn på titeln “The Legend of the Last of the Outlaw Truckers aka The Ballad of Sheriff Shorty” på The Dandy Warhols nya album Earth to the Dandy Warhols, väcktes mina förhoppningar. Men den konstlat coola electroboogie med samplade revolverskott som Courtney Taylor-Taylor och hans kumpaner gör sig skyldiga till här kommer aldrig att kunna hota Gene Pitneys “The Man Who Shot Liberty Valance” eller Frankie Laines “Gunfight at the O.K. Corral”. Om jag ville få ihop en ansträngd liknelse skulle jag säga att låtarna på den här skivan är som kulisserna i en västernstad som smällts upp för en filminspelning. Det ser bra ut på ytan, men när man kikar bakom fasaderna är det tomt. Hela skivan känns som en övning i snygga produktionseffekter.

The Dandy Warhols har alltid haft en stark koppling till Duran Duran, inte minst sedan Nick Rhodes producerade deras album Welcome to the Monkey House. Och med låtar som “Welcome to the Third World”, som låter som en överbliven b-sida från Birminghamkvintettens Seven and the Ragged Tiger från 1983, gör de inte mycket för att tona ner likheterna. Men innan firma Tayor – Taylor – Taylor – Rhodes – LeBon lät John och Andy gå igång med slap bass och kvasifunkgitarr, såg de alltid till att skriva en bra låt först. Om Duran Duran gav ut en så ytlig, oinspirerad och direkt trött skiva som Earth to the Dandy Warhols är jag övertygad om att ett uppbåd ilskna, skäggiga alt-rockare, beväpnade med facklor, högafflar och Neil Young-boxar, omedelbart skulle köra ut dem ur stan och rulla dem i tjära och fjäder. Jag misstänker att The Dandy Warhols kommer lindrigare undan. Frågan är om det är rättvist.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …