Civil Olydnad – Europas Undergång

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Buzzbox Records, betyg: 6]

Med den ytterst “positiva” titeln Europas Undergång skivdebuterar punkbandet Civil Olydnad. EP:n består av sju låtar som manglas igenom på knappt sjutton minuter och även om det här är så långt ifrån nyskapande man kan komma, är det rätt intensivt. Bandet får mig att tänka på såväl Ebba Grön (första plattan) som Asta Kask och en hygglig jämförelse är väl att placera Civil Olydnad någonstans mellan dessa föregångare. Kanske dessutom med en vink åt Stockholms Negrer på vägen. Texterna är inte oväntat politiska och de här killarna låter både förbannade och som om de menar vad de sjunger, vilket känns helt rätt. Sen vet jag inte om jag tycker att det är så kul med den här typen av texter längre. Ämnesvalen är säkert ärliga på alla sätt, vilket ger en viss pondus, men behöver vi verkligen höra att politik är skit, att demokratin är ett hyckleri och att manschauvinister är äckliga en gång till? Jag vet inte. Däremot vet jag att jag uppskattar Civil Olydnads förmåga att röja järnet utan att glömma bort melodierna och det faktum att musiken bandet gör känns väldigt äkta. Att texterna är på svenska ser jag också som ett stort plus i dessa dagar av anglosaxisk lyrik vars innehåll man alltför ofta ignorerar. Att lyssna till Civil Olydnad känns lite som en nostalgitripp tillbaka till Oasen i Rågsved och Musikverket på Götgatan i Stockholm, där den här typen av band skrek sönder halspulsådrorna på 70-talet. Och det inger definitivt en småtrevlig känsla.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …