Thursday , April 18 2024

Kungers – Galaxen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Border, betyg: 7]

Kungers kommer från Hässelby och består av fem killar med delvis svensk och delvis chilensk bakgrund. Samtliga spelar flera instrument vardera och alla sjunger, även om Andreas Östeman är leadsångaren. Han framför sina texter på svenska, vilket är extra trevligt i en tid då alla sjunger på engelska och eftersträvar internationella genombrott. Musikaliskt är Kungers musik ofta glad, svängig och mångkulturell, så det ter sig tämligen meningslöst att placera bandet i en specifik genre. Däremot känns det som att ska och reggae dominerar något. Det underlättar att ha bred musiksmak när man lyssnar på Galaxen för stilarna är många. Ändå lyckas bandet bilda en fin helhet av materialet. Trots att musiken ofta är glad och uppåt betyder det inte att texterna är det alla gånger. Ofta avhandlas allvarliga ämnen, men även i det dystra finns här en livsbejakande, sprudlande och positiv grundkänsla och energi, så långt ifrån gothrock, emo och deathmetal man kan komma. Galaxen är helt enkelt en CD man både kan fundera över, dansa och ha kul till på samma gång. Bandet har haft den goda smaken att som enda cover lägga Cornelis Vreeswijks översättning av Victor Jaras “Plogen” på skivan. Övriga låtar har medlemmarna skrivit själva och några som är extra bra är “Underland” som handlar om miljöförstöringen, “Alla vill ha hjärter” vars text är knivskarpt effektiv, samt inledande “Drömfabriken”.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …