Passione Nera – Research EP

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[ep, Cold Meat Industry, betyg: 5]

Passione Nera är inte bara namnet på en Sambuca-liknande likör, utan även på ett lovande band från Italien. Kvartetten från Rom inledde sin karriär med förhållandevis minimalistiska stämningar, men har under årens lopp utvecklat ett allt fylligare sound.

När man får deras nya ep, Research, i handen ger det snygga digipack-fodralet direkt ett gott intryck. Det stilrena fotot på två boxare väcker nyfikenheten och får en att stoppa in skivan i cd-spelaren med stor förväntan.
Inte heller blir man besviken. Den fyra spår långa plattan bjuder på sympatisk lyssning. Musiken leder tankarna till Nick Cave, Yo La Tengo och Velvet Underground. På sina ställen kan man även ana släktskap med Cold Meat Industry-kollegorna Rome. En lätt melankolisk stämning vilar över ep:n, men i “North On Canvas” överraskar italienarna med popiga harmonier som nästan doftar Belle And Sebastian.

Passione Nera gör det mesta rätt, men behöver slipa sånginsatserna något för att få ett välförtjänt genombrott. Med starkare vokala insatser skulle de mycket väl kunna nå ut till tiotusentals Tindersticks-fans.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …