Dperd – Regalero´ Il Mio Tempo

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, My Kingdom Music, betyg: 6]

Carlo Disimone (keyboards, bas, percussion, gitarr) och Valeria Buono (sång, keyboards) framför en jazzigt känslig dark wave (eller mediterranean dark wave, som skivbolaget föredrar att kalla genren) på Regalero´ Il Mio Tempo. Valeria har en mörk, lätt beslöjad röst som framför den italienska lyriken över främst de vänstra tangenterna på pianot, medan Carlos bas blommar ut i tydliga blå rökpustar, till stilen inte alls olika dem Dali´s Car och Japan brukade beslöja sina album med. Språket blir något av en emotionell avgränsning här, såvida man inte kan italienska, och det är synd för den här musiken är väldigt hudnära i sitt uttryck och då vill man gärna veta vad som sjungs. Men det är inte livsnödvändigt att ha språkkunskaperna för att uppskatta albumet, trots allt. Dperd framför sina alster med avslappnad elegans och det slår mig att egentligen är det helheten, atmosfären och själva soundet som är plattans styrka. Låtarna i sig är nämligen inte hyperstarka, även om vissa är mycket vackra och likt en strid ström har en vilja att suga ner lyssnaren under ytan. Får Dperd till starkare låtar och framförallt mer påtagliga refränger till nästa gång kan uppföljaren bli grym. Sen kan man undra om duon tröttnade på sig själva efter elva spår, för avslutande “Sogni persi (perf. By Nen.T.e.)” är rena syntexperimentet med manlig, rätt dålig sång och det känns inte alls som att låten hör hemma på albumet. Men fram till dess är det fint.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …