Dream Theater – Greatest Hit (…And 21 Other Pretty Cool Songs)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rhino/ Warner, betyg: 8]

Greatest Hit (…And 21 Other Pretty Cool Songs) är en riktigt rejäl munsbit för oss som uppskattar Dream Theaters snygga och ofta intressanta progmetal. Bandet som har släppt 15 fullängdare och sålt över 8 miljoner album har undvikit att ge ut en samlingsplatta med enbart gammal skåpmat, där fansen redan har allt. Istället innehåller Greatest Hit, som spänner över åren 1991 till 2005, singelversioner, b-sidor, remastrade versioner och tre ny-remixade låtar av Kevin Shirley (producent åt bland andra Led Zeppelin, Rush och Iron Maiden) Det finns alltså anledningar även för samlarna att äga denna utgåva. Tjugotvå låtar på raken med Dream Theater kräver dock sin man eller kvinna. Det här är ingen platta man får övergripande koll på i brådrasket, men vem har bråttom? Istället erbjuder albumet långvarig och variationsrik njutning. De bägge diskarna är kallade “The dark side” och “The light side”. Den mörka sidan innehåller de hårdare låtarna och den ljusa de mjukare. Dream Theater brukar kallas antingen pretentiösa eller seriösa, men bandet har humor och omslaget föreställer ett bilbaksäte som just träffats av måsskit – The Greatest Hit, ja ni fattar. Den andra tanken med titeln är låten “Pull me under” från CD:n Images And Words. Låten är nämligen den enda stora radiohit Dream Theater har haft. Att progrockarna är ett utpräglat albumband är ett lika tydligt som välkänt faktum. Desto märkligare att denna dubbel:CD håller ihop så otroligt bra som den gör. Sen saknar man naturligtvis en uppsjö låtar, men inget samlingsalbum är någonsin komplett.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …