Truckfighters – Phi

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fuzzorama Records, betyg: 8]

Truckfighters är tillbaka med ett nytt album som är mer experimentellt och vågat än utmärkta Gravity X från 2005. Här mynnar bandet ut i långa jamliknande partier och psykedelian brer ut sig mer än tidigare. Det lämnas utrymme även för akustiska gitarrer i slutet av det över tio minuter långa spåret “Chameleon”. Men visst känner man igen bandet ändå. Soundet är fortfarande så fuzzigt att man tror att högtalarmembranen har pajat och det tunga svänget tränger upp och kör över det mesta i sin väg, precis som Truckfightersfansen är vana vid.
Jag hade nöjet att se de här killarna öppna för Fu Manchu på Debaser i Stockholm i våras och tyckte att de överglänste huvudbandet rätt rejält med sin vildsinta show. Nu slår det mig att de även överglänser Fu Manchus senaste skivsläpp och då är ändå We Must Obey med Manchu en riktigt bra platta. Men då amerikanarna håller fast vid sin invanda stonerstil känns Phi hela tiden som att Truckfighters arbetar för att ta sig ur stonerskalet och skapa något eget och hittills namnlöst. Tro inte att plattan saknar tunga riff och stonerstuk för det. Här finns fortfarande gott om hård rock, inte minst i läckra “Kickdown” och “Slacken”. Men Truckfighters är samtidigt väldigt innovativa på Phi, vilket gör att den här plattan står pall för mängdvis med lyssningar. Hur mycket man än spelar den hittar man hela tiden något nytt. Mycket bra jobbat av dessa betongrockande Örebroare.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …