Patti Smith – Twelve

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Columbia Records, betyg: 7]

Förra sommaren höll Patti Smith presskonferens på Peace & Love-festivalen i Borlänge. Där berättade hon om arbetet med, och innehållet på detta coveralbum, som nu äntligen kommit ut. Således känns inte låtvalet som någon större överraskning för min del, men det är lik förbaskat fantastiskt hur Patti kan förvandla klassiska 60-talslåtar och moderna hits till sina egna. Oavsett om hon lirar Jimi Hendrix “Are you experienced?”, Rolling Stones “Gimme shelter” eller Nirvanas “Smells like teen spirit” så förvandlas materialet till hennes högst personliga. Och det är så det ska vara. Att framföra någon annans låt och få den att låta exakt som originalartistens version är knappast en meningsfull sysselsättning. Därför blir också Tears For Fears “Everybody wants to rule the world” en besvikelser här. Visst hör man att det är Patti som sjunger även den, men framförandet är för likt upphovsmännens för att det ska bli riktigt intressant. Mycket bättre då, när hon gör Jefferson Airplanes “White rabbit”, The Doors “Soul kitchen” eller Stevie Wonders “Pastime paradise” och förvandlar dem till nya lyssningsupplevelser. I det stora hela är Twelve således en mycket lyckad coverplatta och onsdagen den 18:e april – samma datum som detta album släpps officiellt – väljs Patti Smith in till Rock & Roll Hall Of Fame. Hon hör verkligen till dem som förtjänar utmärkelsen.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …