Deine Lakaien – live i Berlin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Drama, skönhet och melankoli. Zero var med när Deine Lakaien firade 20-årsjubileum i sällskap med Frankfurts nya filharmoniska orkester.

deine lakaien

Tyska Deine Lakaien firar i år sitt 20-årsjubileum som band. Deras musik, som smakfullt kombinerar sval elektronik, klassiska inslag och medeltida influenser, har fått mycket uppskattning i finsmakarkretsar.

Münchenduon har alltid intresserat sig för gränsöverskridande experiment. På sin jubileumsturné, “20 Jahre Electronic Avantgarde”, valde de att samarbeta med Neue Philharmonie Frankfurt.

– Vi ville tillföra en ny dimension till vår musik, berättar sångaren Alexander Veljanov. Det har varit oerhört givande att göra den här orkesterturnén. Vi räknar den definitivt till en av höjdpunkterna under vår långa karriär.

Zero var på plats på Berlinkonserten. En flertusenhövdad och mycket blandad publik (allt från 20-åriga gothare till 60-åriga operafantaster) hade slutit upp. Redan på första låten, en mäktig version av den melankoliska pärlan “Lonely”, satte Deine Lakaien tonen. Ernst Horn dirigerade och spelade synth med våldsam frenesi. Veljanov sjöng med en inlevelse som man knappt trodde var möjlig. Det bjöds på drama och skönhet på absolut högsta nivå …

Efter en avantgardistisk tolkning av “Dark Star” lämnade orkestern scenen och Horn och Veljanov framförde ensamma “Colourize” och “Nobody’s Wounded”. De avskalade och helelektroniska versionerna av de båda klassikerna utgjorde en intressant kontrast till det övriga programmet.

Andra höjdpunkter under kvällen var “Mindmachine”, som framfördes i en 10 minuter lång, mycket konstnärlig version, och en smäktande tolkning av “Vivre”, där stråkarrangemanget verkligen kom till sin rätt. Konserten avslutades sedan majestätiskt med den mörkt romantiska publikfavoriten “Love Me To The End”. Applåderna ville aldrig ta slut!

Zero passade givetvis på att göra en intervju med Horn och Veljanov. Denna kommer att publiceras i vårt sommarnummer, i samband med att en live-DVD från turnén släpps.

SETLIST
LONELY
SLOWLY COMES MY NIGHT
FOLLOW ME
MADIEL
INTO MY ARMS
MIRROR MEN
GENERATORS
AWAY
OVER AND DONE
DARK STAR
COLOURIZE
NOBODY’S WOUNDED
MINDMACHINE
BRAINFIC
VIVRE
RETURN
REINCARNATION
WUNDERBAR
OVERPAID
WHERE YOU ARE
LOVE ME TO THE END

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ny singel från Deine Lakaien: “Run”

Det tyska kultbandet Deine Lakaien släpper i april sin första skiva sedan 2014.  Det handlar …