Peaches – Impeach My Bush

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, XL Recordings/Playground, betyg: 6]

För ett halvdussin år sedan skakade kanadensiska Peaches, eller Merrill Nisker som kvinnan egentligen heter, om popvärlden. Med ösig electropunk och synnerligen frispråkiga och ambivalenta texter (i stil med “shake your dicks, shake your tits”) lyckades hon med konststycket att både provocera, roa och förvirra.

Albumet Fatherfucker från 2003, som innehöll en duett med självaste Iggy Pop, blev en stor succé. Peaches begav sig ut på turné tillsammans med Marilyn Manson och lyckades bli kompis med Madonna, Pink och Courtney Love. Så långt allt väl. Framgångskonceptet (att kombinera minimalistisk elektronisk punk med obscena texter) kändes dock aningen begränsat och det kändes befogat att undra hur det skulle gå för henne i framtiden.

Den nya fullängdaren, Impeach My Bush, skulle kunna beskrivas som ett steg åt sidan. Soundet är aningen stökigare och skitigare än tidigare, men de små förändringarna lär inte avskräcka några tidigare lyssnare. Texterna balanserar fortfarande mellan smågenial klurighet (som albumtiteln) och pinsam fånighet (som refrängen “A slippery dick is just a fish in the Atlantic), vilket ger dem potential att gå hem hos såväl genusstuderande sociologistudenter som överförfriskade tonåringar.

Albumet håller en jämn, förhållandevis hög nivå och det är svårt att inte nicka med till electroclashiga “Downtown” eller minimalistiska “Get It”. Avvägningen mellan analog elektronik och kaxiga rockgitarrer fungerar bra och Peaches visar upp en imponerande repertoar genom att omväxlande sjunga, stöna, viska, rappa och yla.

Kort sagt fungerar Impeach My Bush. Den är helt okej, utan att imponera. Om man letar efter ösig, punkig electro och/eller vill skratta åt snuskiga, småfåniga texter har man kommit alldeles rätt. Om man däremot söker efter tidlös musik och/eller vill njuta av vacker poesi bör man leta på annat håll.

I vilket fall som måste Peaches hitta på något nytt i framtiden. Det krävs nya idéer om hon inte ska försvinna in i den musikaliska garderoben. Det ska bli intressant att se hur den nya hemstaden, Los Angeles, påverkar henne …

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …