Wednesday , September 28 2022

Shitparade 06 – Hitparad i tropisk värme

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Trots nästan tropiska temperaturer på dansgolven blev årets upplaga av Shitparade en riktig höjdare. Speciellt T.Raumschmiere, Das Bierbeben och radarparet Ellen Allien & Apparat lyste upp Berlinnatten.

Modeselektor
Foto: Johan Arenbo

Evenemanget med det lustiga namnet “Shitparade” (ta bort första bokstaven och ironin blir tydlig) såg dagens ljus för ungefär ett halvdussin år sedan. Den ursprungliga tanken var att festivalen skulle vara ett alternativ till Loveparade, som under slutet av 90-talet ansågs allt för kommersiell med sina nästan två miljoner besökare.

Nu har de båda festivalerna emellertid (mer eller mindre officiellt) slagit ihop påsarna, och 2006 års Shitparade kan ses som en aptitretare inför kommande helgs Loveparade.

Shitparade gick av stapeln på Berlins främsta technoklubb, Maria am Ufer, som var fylld till sprängningsgränsen. Drygt tusen technofantaster och nästan lika många fotbollsturister (i synnerhet med fransk och italiensk bakgrund) dök upp och dansade hela natten. Trots nästan tropiska temperaturer på dansgolven (minst 30 grader … pust) tycktes folk vara outtröttliga. När Zeros utsände släpade sig hem vid 7-tiden på morgonen var partyt fortfarande i full gång. I sann Berlinanda fortsatte det antagligen fram till lunch …

Raumschmiere SP
T.Raumschmire. Foto: Johan Arenbo

Evenemangets startfält var starkt. Ett drygt halvdussin liveartister och lika många DJ:s gav allt vad de hade. Kvällens mest positiva överraskning var Das Bierbeben. Den tyska kvartettens energiska electropunk (tänk er något i stil med Alice in Videoland, men addera även finess och intelligens) lämnade ingen oberörd. Zero-bekantingen T.Raumschmieres DJ-set var också en höjdare. Galet hård techno varvades med skitig electro och hysteriskt gitarrmangel. Väldigt brutalt och väldigt medryckande! Efter detta “fyrverkeri” kändes det bra att smita över till de andra dansgolven och njuta av soft electronica från Fenin och funkig poptechno från Daniel Meteo.

Ellen SP
Ellen Allien & Apparat. Foto: Johan Arenbo

Kvällens höjdpunkt var naturligtvis konserten med Ellen Allien och Apparat. För första gången någonsin(!) stod den dynamiska duon på scen tillsammans i hemstaden. Spår från deras nyligen släppta debutplatta varvades med låtar från Ellens tre soloalbum. Bryggor byggdes mellan nästan alla elektroniska genrer. I ena ögonblicket förfördes publiken av melodiös techno, därefter följde hårda EBM-rytmer och popig electroclash. När Ellen grep mikrofonen och framförde “Stadtkind” lyfte mer eller mindre taket i den gamla industrilokalen. Imponerande!

Shitparade 2006 går till historien som ett mycket lyckat evenemang! Och nu till helgen är det dags för “riktiga Loveparade”. Minst en miljon partysugna technofantaster kommer att invadera Berlin och dansa på gatorna. Stora artister som Paul van Dyk, Blank and Jones, Westbam, Mousse T och Joey Beltram står beredda att inta scenerna. Hundratals mer eller mindre kända DJ:s kommer att pumpa ut electro, house, drum’n’bass, electronica, EBM, techno, trip hop och ambient ur var och varannan PA-anläggning. Givetvis kommer Zero att vara på plats, både framför och bakom skivspelarna. En ny rapport följer …

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Lucie & The Robot – suggestiv elektronisk pop från Berlin

Nu över till en ny, intressant konstellation från Berlin. Bakom mikrofonen hittar vi Lucie, en …