Tuesday , April 23 2024

Suicide Commando – – Tillbaka med nytt album

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gabriella Fäldt)

Mars månad, och Suicide Commando släpper plattan, “bind, torture, kill”, och precis som titeln säger är det ingen vän musik det handlar om. Det har låtit aggressivt tidigare, Johan van Roy har skrikit ut sin ilska över samhället, världen och politiken. Nu blir det, om möjligt, än mer explosivt.

Johan Van Roy själv är så lugn att jag nästan blir tveksam om han verkligen är mannen bakom Suicide Commando. Det är nu exakt tjugo år sedan han började experimentera med elektrisk musik och sedan dess har han klättrat många steg i uppåtstigande riktning på den musikaliska karriärstegen. Relativt blodiga och våldsamma kliv, men bara i den fiktiva världen. Att beskriva Suicide Commando är ett svårt projekt, så jag överlåter det till den verkliga experten.
-För dem som inte känner till min musik brukar jag alltid beskriva den som elektronisk. Det är förstås väldigt vagt, men jag gillar inte att bli placerad i olika fack och genrer. Jag ser min musik som elektronisk musik, men det kan också vara hård RBM, techno, eller vad som helst. Jag ser musik som ett mycket vidare begrepp.

Namnet, Sucide Commando skrämmer mig. Var kommer det ifrån egentligen?
-Är det sant? Sucicide commando var en låt från ett tyskt åttiotalsband som hette No More. Jag älskade verkligen bandet och var fascinerad av titeln så jag bestämde mig för att döpa mitt projekt efter den. Det är faktiskt lite komiskt att se att det blev så aktuellt med självmordsattacker och självmordsbombare de senaste två, tre åren men jag svär att jag inte har någonting med det att göra.

Vad lyssnar du själv på?
-Jag är helt såld på elektro. Jag älskar band som Tactical Sekt, Hocico, Wumpscut, Feidflug, Grendel och Agnoize. Men emellanåt lyssnar jag även på musik som går åt gitarrhållet, typ Oomph!, Rammstein och Marylin Manson.

Johan Van Roy har aldrig varit direkt rädd för att gå mot etablissemanget, och har genom åren skapat många bestörta miner och upprörda sinnen. Nu tar han ännu en djärv u-sväng när han avslöjar att senaste plattan är inspirerad av massmördare Dennis Lynn Rader som just band och torterade sina offer innan han tog livet av dem.
-Jag är extremt nöjd med nya plattan. Det tog både tid och arbete men jag tror att det är mitt bästa album, säger han.

Mörka och ondskefulla referenser till trots kommer den ljusa våren anlända även till Suicide Commando. I år blir det, förutom release av nya plattan, också turnerande i Tyskland under april månad, med start i Eindhoven och avslut i Berlin.
-Sedan kommer jag att tillbringa sommaren runt om i övriga Europa, och passa på att fira Sucicide Commandos 20-årsjubileum. Vidare vill jag göra en andrasingel från nya plattan och så hoppas jag på en samlings-dvd. Det kommer att vara fullt upp.

Några konserter i Sverige?
-Jag är inte säker på att det hinns i år, det finns inga planer för tillfället, men självklart vill jag spela i Sverige. Jag skulle älska att återvända dit, så vi får se vad som händer.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …