Neuroactive – Ngin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, A Different Drum, betyg: 0]

Det finns band som har något väldigt personligt, som man direkt känner igen när man hör. Finska Neuroactive är ett sådant band. Jag tror att man i ett “blindtest” ganska lätt skulle kunna plocka ut en Neuroactive-låt bland hundratals låtar. I alla fall om det är en Neuroactive i original, för dom brukar tyvärr ofta låta likadant. Men när gruppens låtar remixas blir det däremot inte alls lika förutsägbart, utan då blir det ofta spännande, intressant och riktigt bra.

På nya plattan har Neuroactive kombinerat sina egna typiska låtar med influenser från andra artister, och resultatet är riktigt lyckat. Nu skall man nog inte tro att Neuroactive gjort detta utifrån resonemang som mitt egna ovan, utan det är nog snarare en lyckad nödlösning. Neuroactive är idag ett enmansband bestående av Jarkko Tuohimaa som funnits med sedan start. Jarkkos roll har alltid varit att skriva musiken, medan texter och sång skapats av övriga medlemmar. När då Neuroactive idag enbart består av Jarkko har en brist uppstått, en brist som lösts på ett ganska framgångsrikt sätt genom att en rad olika sångare bjudits in för att skriva texter och sjunga. Bland sångarna märks bland annat Viktor Ginner (Rupesh Cartel) och Nate Nicoll (B!Machine), och när fantastiska Kirsty Venrick från The Azoic dyker upp bakom mikrofonen lyfter det till astronomiska höjder.

Min erfarenhet är att Neuroactive aldrig riktigt lyckas nå hela vägen fram, utan fastnar någonstans på vägen. Och samma sak gäller för “Ngin”, men tack vare de olika sångarna som fått vara med och påverka så måste jag erkänna att “Ngin” är en av deras bästa plattor. Men fortfarande är det alldeles för ojämnt för att nå upp till de högre betygen.

Om Webbmaster

Kolla även

Tullakrok i Ängelholm – festival med bland andra Abu Nein och Timo Räisänen

Under många år var musikfestivalen Tullakrok, vid Rönne Å i Ängelholm, ett uppskattat arrangemang med …