Starsailor – On The Outside

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, EMI, betyg: 0]

Redan första gången jag hörde Starsailors “Alcoholic” på radio, föll jag för den brittiska gruppen. Det finns någonting i James Walshs uttrycksfulla röst, de dramatiska melodierna och de lätt pompösa arrangemangen som får mig att känna att Starsailor är på allvar: att de blöder för att uttrycka något och inte bara spelar popmusik för glamouren, tjejerna och pengarnas skull. Samtidigt kan jag förstå att det finns de som avfärdar Starsailor som pretentiösa, men vem bryr sig? Hellre pretentiös med tanke än lättsam utan hjärna.
On The Outside är liksom föregångarna – den miljonsäljande Love Is Here och Silence Is Easy som inbringade platina till bandet – ingen fullkomlig platta, men de svagare spåren kan man leva med. Merparten av låtarna här visar trots allt bandet från sin bästa sida och den är ytterst angenäm för mina högtalare och öron.
Soundet har sedan Love Is Here blivit mer keyboarddominerat och köttigt, medan melodirikedomen är bevarad och utförandet minst lika känsligt som förr. James Walshs sång – liksom många av Starsailors melodier – påminner en del om Brett Anderson i Suede, numera The Tears, så gillar ni honom och hans band har ni ytterligare en anledning att kolla upp On The Outside. Betygstrean bör ses som extremt stark. Den snuddar faktiskt vid en fyra.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …