Wednesday , February 21 2024

Einstürzende Neubauten – Liebeslieder

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[dvd, K7 Records, betyg: 0]

Det var tidigt 80-tal och Einstürzende Neubauten uppträdde på Kulturhuset i Stockholm för en liten, nyfiken skara som blev ännu mindre, ju hårdare bandmedlemmarna misshandlade skrotupplaget på scenen. Stora plåtar som hängde från taket kolliderade, det hamrades på metallstycken, glasflaskor krossades mot scenkanten och skärbrännare skickade eldflugor omkring sig inför fascinerade åskådare. Många stog inte ut. De gick. Andra försökte hitta en röd tråd i larmet och oväsendet. Blixa Bargeld och hans mannar var inget band för de stora massorna. Vi var en liten klick som höll ut till slutet av konserten.
För mig är tidiga Neubauten själva urbilden av ett industriband. De skapade sina egna märkliga instrument av vad som hittades på skrotupplaget eller verkstadsgolvet. Det fanns inget publikfriande i gruppens shower där borrmaskiner och motorsågar ackompanjerade Blixas verbala och ibland närmast sinnessjuka uttryck.
Den här dokumentär-dvd’n visar gruppen live från en mängd ställen i världen, varvat med kommentarer från gruppmedlemmarna och ett par tidiga videos i form av “Interim” och “Blume”. Liksom Neubautens skivor från de här åren är inte heller dvd´ns innehåll alldeles lätt att ta till sig. Ibland blir musiken direkt enerverande och arbetssam, men det är en extraordinär upplevelse som serveras ögon och öron, så även du som inte uppskattar det musikaliska uttrycket lär fascineras av de live-dokument som exponeras. Mycket av filmmaterialet är sällsynt men kvalitén är oväntat hög, både ljud- och bildmässigt. 100 minuter av vad som beskrivits som “det mest formidabla live-spektaklet på denna sida om totalt krig” måste helt enkelt upplevas. Liebeslieder är närmast lysande.

Om Webbmaster

Kolla även

Agent Blå – “Rain To You”

Agent Blå från Göteborg har inte bara ett snyggt bandnamn och den perfekta indielooken, utan …