Sunday , February 25 2024

hp.stonji – mélaina cholé

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Baked Goods/Dotshop.se, betyg: 0]

Redan skivomslaget är mycket sympatiskt. En astronaut sitter och mediterar i en mörk och mystisk skog. I bakgrunden skymtar ett impressionistiskt rutnät i grälla färger. När man vänder på konvolutet har astronauten förvandlats till en stor teddybjörn. Snyggt, surrealistiskt och intresseväckande

Snart upptäcker jag att även musiken är högkvalitativ. De schweiziska killarna H.Platzgumer och E.Stonji bjuder på en mycket välsmakande soppa, där svala electronica-stämningar, melodiösa synthmelodier och knastriga technorytmer är de viktigaste ingredienserna.

Inte sällan doftar det Aphex Twin eller LFO, men det finns även kopplingar till äldre legender som Kraftwerk, Brian Eno och Tangerine Dream. Den märkliga, bitvis trolska stämningen leder vidare tankarna till Björk, Múm och Sigur Rós. På det hela taget är Mélaina Cholé en mycket intelligent och behaglig skiva.

De båda schweizarna bjuder hela tiden på överraskningar. I en låt slänger de in riffet till Black Sabbaths “Iron Man”, men gör det helelektroniskt och i perfekt harmoni med den technofierade stämningen. Hur kommer man på något sådant? På ett annat ställe kopplar de ner all elektronisk utrustning och framför ett vackert akustiskt krautrockstycke. Imponerande!

Om det hade funnits någon rättvisa i världen hade hp.stonji sålt fler exemplar av detta lilla guldkorn än vad Depeche Mode gör av sitt senaste melankolipopalster.

Stor respekt till Dotshop.se för att de distribuerar så här spännande artister

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …