Wednesday , February 21 2024

Turbonegro – Party Animals

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Burning Heart, betyg: 0]

År 1999 hade Hank von Helvete, sångare i Turbonegro, ett heroinmissbruk-relaterat psykbrott. Som terapi isolerade han sig på Lofoten och ägnade sig åt långpromenader och fågelskådning. Eller något åt det hållet. I samband med comeback-albumet Scandinavian Leather (2003) påpekade en bekant att något hade hänt med sången. Och visst hade han rätt. Sången lät helt enkelt för ren, och på Party Animals har till och med den tyskklingade brytningen försvunnit. (Turbonegro är norrmän som sjunger på dålig engelska.) Alltså återstår bara att hänfalla åt någon av följande konspirationsteorier:

1) Hank von Helvete dog av en heroinöverdos för sex år sedan. Hans profithungriga skivbolag och bandkollegor har ersatt honom med en dubbelgångare. Tyvärr har de inte riktigt fått till rösten.

2) Hank von Helvete trivdes så bra på Lofoten att han inte ville vara med om en återförening. Hans profithungriga skivbolag och bandkollegor har ersatt honom med en dubbelgångare. Tyvärr har de inte riktigt fått till rösten.

Förra skivan höll hög standard musikmässigt, men nu har Turbonegro flippat ur helt. Det här är glammig hårdrock med inslag av rockopera. Kulmen nås med “City Of Satan”, komplett med “We Will Rock You”-trummor och hockeykörer. “High On The Crime”, fyndigt betitlade “If You See Kay (Tell Her I L-O-V-E Her) och “Babylon Forever” lyckas nästan rädda Party Animals. Turbonegro har alltid varit bäst när de försöker låta som Ramones.

Om Webbmaster

Kolla även

The Neu Detroit Projects –  Silver Gelatin

The Neu Detroit Projects består av Ken Andersson (gitarr, sång, analog trummaskin) och Johan Svahn …