Wednesday , June 19 2024

The Wicked – Sonic Scriptures of the End Times/Songs to Have Your Nightmares With

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gästskribent )

[album, Spikefarm Records, betyg: 0]

Det här är en av de märkligaste skivor jag någonsin utsatt mina öron för, kanske inte så konstigt när bandet består av medlemmar med ett förflutet i Finntroll, Moonsorrow och Impaled Nazarene. Gästspel från andra Spikefarmare som Sinergy´s frontare Kimberly Goss hjälper till att göra det här till en grymt varierad platta med många influenser.

När bandet väl kommer igång är det en tung industriell kombination av Black/Death som levereras. Mellan låtarna råder en mörk atmosfär och det märks att Danny Elfman inspirerar. Det samplas friskt från en uppsjö kultfilmer och skivan bjuder på en hel del nattsvart humor mellan varven, framförallt i smått skeva “Unbirthday Song”. Visst finns det mycket bra musik här men tyvärr i alltför små doser. Det är mer en strid ström av korta musikstycken som varvas med syntetiskt oväsen och smått psykotiska beats. Behovet av att hela tiden klippa in märkliga ljud och göra skivan så kaotisk som möjligt är onekligen rätt kul till en början blir efter ett tag rätt påfrestande. En av skivans bästa låtar, “H8 Universal”, vinner mycket på att den är helt befriad från samplingar och låter bandet ösa på rakt igenom.

Ett flertal mycket bra låtar till trots känns det inte som en gedigen skiva på något sätt. Den är exakt 74 minuter lång men består till stor del av tomrum, svaga bakgrundsljud och en hel del transportsträckor. Plockar man ut guldkorn som “Point-Blank Avenue” & “Unbirthday Song”, “H8 Universal”, “Digital Satan” och en del gömda extraspår får man nog ihop en dryg kvart riktigt bra finsk surrealistisk metall men mer än så är det inte.

Recenserad av: Daniel Selin

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …