Therion – Lemuria/ Sirius B

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nuclear Blast, betyg: 0]

Det är beklagligt att vissa recensionsex nu för tiden ges ut i halverad form. Som här: Therion ger ut två plattor samtidigt, Lemuria och Sirius B, men på promon finns bara tretton av tjugoen låtar inkluderade. Med andra ord är det omöjligt att avgöra om helheten håller eller om det är så att man bara har fått höra gräddan av de bägge plattorna. Kanske håller resterande material samma höga klass, kanske försöker skivbolaget dölja att resten är skit. Förloraren blir bandet eftersom ingen seriös recensent vågar ge ett riktigt högt eller lågt betyg till en halv platta. Således tycker jag lite synd om Therion. Är dessa skivor lika bra i sin helhet som det material jag har tagit del av så förtjänar nämligen skivorna mer än den trea de nu får.
Therion startade som ett dödsmetallband, under annat namn, men blev under 90-talet ett av de första banden som började blanda upp sin metal med symfoniska och progressiva tongångar. Så också på Lemuria och Sirius B. Här finns mäktiga körer, operasång och symfoniorkester. Här finns metal som går loss och sparkar arsle rejält. Här finns lite growl men mestadels riktig sång, vilket jag tackar för, samt snygga gitarrfigurer, starka refränger och ett väl genomarbetat material. Med andra ord låter detta väldigt, väldigt bra och bör tillfredsställa såväl proggare som metalheads. Jag kan bara hoppas att resterande albummaterial håller samma höga klass.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …