Thursday , July 25 2024

Lumsk – Åsmund Fraegdegjevar

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Tuba Records/ Sound Pollution, betyg: -]

Lumsk utgörs av hela sju medlemmar och varför de av alla insatta i denna genre anses vara nästa stora sak inom Metal från Norge förstår man när man hör denna platta där de tonsatt en gammal inhemsk folksaga som de även döpt skivan efter.

Det som dessa sju medlemmarna skapat är en tung, melodiös, vacker och väldigt fascinerande ljudbild som ligger i gränslandet mellan Hårdrock influerad av tidiga Black Sabbath och traditionell Folkmusik. Och man har inte varit rädd för att ta ut svängarna rejält vilket gör att soundet ibland glider in helt och hållet på Folkmusik och vise versa.

Även om helhetsbilden är superb finns det två saker som gör detta så exceptionellt bra och det är dels sångerskan Vibeke Arntzen vars röst direkt sätter sig på hjärnan. Och det andra är gitarristerna Björnar Selsbak och Eystein Garberg vars riff ligger i samma tyngdklass som de Tony Iommi levererade i början på 70-talet. Innan jag hörde denna platta var jag av den uppfattningen att ingen kunde frambringa lika tunga riff som Iommi, men när Björnar och Eystein sätter igång i inledande “Det var Irlands kongi bold” ändras min uppfattning. Men ingen skugga över övriga musiker som även de ligger i en klass för sig, men det är just sången riffen som fastnat i mitt huvud

Detta är en av de mest fascinerande och udda plattor jag hört på mycket länge när det gäller Metal och den är utan tvekan en alla som gillar Hårdrock och Metal ska införskaffa till skivsamlingen

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …