Tuesday , April 23 2024

Apoptygma Berzerk – Harmonizer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Subspace / Playground, betyg: -]

Att säga att jag hade några direkta förväntningar på Apoptygma Berzerks nya platta är att överdriva. De goda norrmännen spelar definitivt i divisionen lägre än sina gamla förebilder Front 242 och de andra stilsättarna från 80- och 90-tal.

Detta sagt så finns det få band idag som klarar ens anta utmaningen att försöka skapa något originellt, och herr Groth är inte talanglös, långt därifrån. Han hängde tidigt med och testade nya trender, till exempel med sina sidoprojekt inom acid och annan kreativ techno för tio år sedan. Därför kan man ju nu inte annat än förvånas (möjligen förfäras) när man vid igångsättandet av plattan främst invaggas i tron att hans nuvarande förebild är E-Type.

Intro och första låt är förvisso bättre än mången eurotechno-låt, men soundet är långt ifrån originellt. Efter denna första chock blir det lite bättre. “Unicorn” inleds med ett välbekant ljud (Kraftwerks “The Mix” har snurrat åtskilliga varv i samplern) och Claudia Brückens fantastiskt väna stämma klingar skönt i lurarna. “OK Amp, let me out” är räddningen för plattan, ett teknologiskt skickligt hantverk av monotoni, befriande mycket syntar och behagligt undanskymd sång.

Sammanfattningsvis kan inget Apop-fan bli förvånad över de pekorala texterna och de stundtals väl simplistiska låtnamnen, men det blir de ju inte mer intressanta för. Det här kan nog (som vanligt) röja loss rätt bra live, men på CD hoppar man gärna över en del av spåren.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …