Tuesday , April 30 2024
Melodifestivalen 2015

Odds och spel på musik- en växande trend

De allra flesta är bekanta med att det spelas på de flesta sporter, spelandet växer inom även andra genre. Valresultat, väder på midsommar och inte minst på resultatet i musiktävlingar är föremål för allt fler spelares insatser.
Intresset för att spela på traditionella lagsporter som fotboll och hockey och spel på hästar är nog alla i Sverige bekanta med. Men det är en växande trend att spela på allt som har ett tydligt resultat, allt fler spelbolag erbjuder odds och betting på det mesta. Vad sägs om att spela på vem som ska bli president i USA, om det ska regna på midsommar eller vem som ska vinna musiktävlingen IDOL?

För att utveckla dessa vadslagningar så går det att spela på allt möjligt, vem av de amerikanska presidentkandidaterna kommer att vinna den ena eller andra delstaten är ett exempel som många gillar att spela på då det ofta är ganska förutbestämt men att det kan komma överraskningar. I musiktävlingar som på svenska melodifestivalen så kan spela på vem som ska vinna, men också på vem som ska få flest 12-poängare.

Odds på vadslagning
Välkomstbonusarna omfattar i många fall även spel på musiktävlingar, dessa nya oddsbonusar är populära hos spelarna och även spelbolagen. Hur dessa bonusar får se ut och erbjudas är dock starkt begränsat av den svenska spellagen. Viktigt att ta i beaktning om innan man accepterar en bonus är att den ofta omfattas av omsättningskrav och giltighetstid.

Betting på musik, en extra dimension eller förstör det musikupplevelsen?
Vill man spela på Eurovisionsfestivalen så finns det möjlighet att till exempel spela på vilket nordiskt land som ska placera sig bäst och vilket bidrag som kommer hamna sist. Många menar att det här ger tävlingen en extra dimension, medan andra är oroliga att det kan komma att påverka slutresultatet. Det går ju att påverka slutresultatet genom att rösta, även om det känns lite väl långsökt. Chansen att ”fixa” resultatet genom röstning skulle kräva en stor organisation och eftersom vissa gillar att rösta på en ”underdog” och andra vill heja fram favoriten så kommer det nog med stor sannolikhet att jämna ut sig i slutändan.

Lätt att hitta ställen att spela på
Det är inte svårt att hitta ställen att satsa pengar på musiktävlingar,  även det statligt ägda Svenska Spel erbjuder betting på både IDOL och Melodifestivalen. På de största bettingsiterna så går det oftast bara att satsa på vinnare men det går att hitta flera bolag som erbjuder spel på andra resultat än de som kommer i topp på slutresultaten.

På de bettingsiter som har svensk licens så går det bara att tävla på de bidrag där deltagarna är myndiga. Det betyder att de bidrag som framförs av deltagare som inte ännu har fyllt 18år inte kommer att räknas in i slutresultatet. Så om det bidrag som man har spelat på som vinnare kommer tvåa med vinnarlåten framförs av en artist som inte är myndig så vinner man ändå.

Oddsbörsen, en chans att tjäna pengar för den riktigt insatta
För den som är riktigt insatt och intresserad av det här med spel och betting så finns det en oddsbörs. Där kan man köpa odds på de resultat som man tror har fått ett odds som inte kommer att stå sig utan kommer att sjunka. Då kan man sälja det högre oddset senare när fler börjar dela ens åsikt om vilket bidrag som ska vinna.

Precis som aktier och börsen, köp när det är få som tror på företaget och sälj när fler har börjar förstå upp ögonen för det företaget. Till exempel så var oddset på ett spelbolag 51 gånger pengarna när bidragen släpptes, men på finaldagen så var oddset på att det var det bidraget som skulle skickas till Eurovision Song Contest så lågt som 1,40 gånger pengarna.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …