Tuesday , April 30 2024
Rocky 3 - Eye of the Tiger

Låtarna som blivit synonyma med sport

Det finns många låtar och sånger som rullar i samband med sportevenemang, men en del av dem har av olika anledningar blivit så hårt anknutna till sportens värld att det inte går att höra dem utan att tankarna vandrar till idrott. Nedan följer några låtar som är perfekta till spellistan innan du ska iväg för att se ditt favoritlag spela.

“Eye of the Tiger” – Survivor
Okej, koppla in högtalarna, skruva upp volymen och gör dig redo för några riktiga klassiker i sportsammanhang. Oavsett om du står i publiken eller befinner dig hemma och ser på sport genom https://se.unibet.tv/ så är listans första låt ett måste att spela innan domaren har blåst igång matchen.

Survivors “Eye of the Tiger” kanske inte spelas riktigt lika flitigt under sportevenemang som vissa av de andra låtarna i artikeln, men frågan är om någon annan låt är lika förknippad med uppladdningen inför en stundande batalj som “Eye of the Tiger”. Det är mycket tack vare Rocky III(1982) och associationer till svettstänkande träningsmontage som “Eye of the Tiger” har blivit till den kanske främsta motivationslåten i idrottsvärlden.

“Rock and Roll Part 2” – Gary Glitter
Det är inte alla som känner igen Gary Glitters “Rock and Roll Part 2” enbart vid namn, men för de flesta som hör låten så går tankarna omedelbart till ett jublande idrottslag. Sedan 1980-talet har låten nämligen spelats upp – ofta i samband med att mål görs eller vid andra triumfer – på mängder av idrottsarenor runt om i världen.

Sången har på senare år blivit allt mer kontroversiell på grund av de grova brott som Glitter har dömts för vid flertalet tillfällen, vilket har gjort att den minskat i popularitet under idrottsevenemang. Eftersom Glitter inte längre äger rättigheterna till låten, och därmed inte får några pengar när det spelas, så är det dock många som fortfarande väljer att spela den.

“Seven Nation Army” – The White Stripes
Det finns nog ingen supportergrupp där ute som inte har vrålat ut ett “Ohh-ohh-oh-oh-oh-ohhh-ohhh!” till tonerna av The White Stripes “Seven Nation Army”. Behöver man få fart på en arenapublik så finns det ingen annan låt som är lika given att spela som “Seven Nation Army”.

“Don’t Stop Believin’” – Journey
Journeys älskvärda dänga “Don’t Stop Believin’” är måhända mer av en bubblare på listan. Med tanke på hur flitigt låten har används även i sammanhang utanför sporten, som i exempelvis tv-serier, så är det många som kanske inte associerar den med idrott i första hand.

Med det sagt så förtjänar den ändå att omnämnas på listan. Få låtar kan så självklart få igång en publik som “Don’t Stop Believin’”, och på många arenor är den ett ständigt återkommande inslag. Under NHL-laget Detroit Red Wings matcher är låten praktiskt taget obligatorisk att spela i både vått och torrt.

“We Are the Champions” – Queen
Precis som vid så många idrottsevenemang, så är det givetvis Queens “We Are the Champions” som får runda av den här listan. En idrottsbragd borde knappast få räknas som komplett om inte den legendariska och finstämda Queen-låten flödar ut genom idrottsanläggningens ljudsystem.

Även “We Will Rock You” förtjänar att omnämnas som en låt förknippad med sport. Låten används så gott som alltid för att få igång publiken och är skriven med de stora arenorna i åtanke.

De ovan listade låtarna har sannolikt de flesta hört spelas i sportsammanhang, men det finns givetvis fler som hade kunnat kvala in på listan. Saknar du någon speciell?

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …